INSPIRATION TRACK: Television by karolyi - DAMAGE REPORT: A KÖNYV

DAMAGE REPORT: A KÖNYV

Icon

Hogyan képzeltük el a jövőt – és mi lett helyette?

INSPIRATION TRACK: Television by karolyi

Szavak helyett ötletekkel szeretek festeni, azok meg jó esetben több érzékszervre hatnak, pislogsz kettőt, aztán már soha többé nem tudsz szinesztézia nélkül beszélni (és ez még a jobbik állapotok közé tartozik). Elküldtem egy Marinetti Futurista kiáltványából gyártott stílusgyakorlatot válogatott zenetudoroknak, hogy fordítsák le a könyv mondanivalóját és hangulatát levegőre, rezgésre és ütemre.

“A televízió számtalan negatív hatásáról tudunk: elbutítja, ignoránssá és gonosszá, túl magas elvárásokkal telivé teszi a társadalmat. Hol marad a másik elfogadása, a tolerancia, és a gondolkodás?

A könyv a mai korról szól, aminek ez (sajnos) szerves része. Ezzel a sötét zenével próbáltam az érzést megjeleníteni.

Őszintén szólva az elkészítése engem is megterhelt.”

Mix helyett külön számmal, Todd Alcott Television c. versére hegesztett sötét, arcbaharapós dubsteppel reagált a felkérésre karolyi. Aki még emlékszik a szomorú véget ért Pacebreaker rádióra, emlékezhet arra a meglepően minőségi és fülbemászó repertoárra, ami miatt egész sokan a subwoofer elé tudott ragadtunk esténként, én akkor szerettem meg újra a breakbeatet karolyi mixei miatt, kíváncsi is voltam, hogy mit fog kezdeni egy ilyen szöveggel és mivé formálja át. Ahogy érzem, mindketten csillogó szemmel, meglepve és elégedetten nézzük a végeredményt. (Javaslok tőle többet: soundcloud itt!)

Category: tiküldtétek

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

A könyvről


A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk.

Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései.

A DAMAGE REPORT 2012 áprilisában jelent meg a MangaFan Kiadó gondozásában.

A szerzőről


Bari Máriusz (Damage) újságíró, blogger, kulturális interrupt, koffeint alakít át bármivé, azt meg még több koffeinné. Volt már forgatókönyvíró, sajtótájékoztatókról menekülő, tudományos rovatba szorult újságíró, alapított közösségi oldalt alternatív fiataloknak, majd gyártott magazint azoknak, akiknek az alternatív már nem volt elég, fertőzött főiskolai agyakat közösségi médiával, korábban rádiós, szövegíró, partiszervező és DJ.

Saját bevallása szerint: Kiolthatatlan szerelem a furcsaságok, ázsiai konyha, popkultúra, energiaitalok, kávé, pupillapornó és Japán iránt. Bármi jöhet, ha mérhető a Scoville-skálán. Vagy van frekvenciája.